Nincs lehetetlen

Vissza a többihez

A magyarországi gasztronómia egy speciális területéről, a rendezvényszervezésről beszélgettünk a Home Catering egyik vezetőjével, Gazdag Tamással. Mit is takar ez, és egyáltalán hogyan jött létre ez a meglepő dolgokat produkáló vállalkozása és kifejezetten érdekes aspektusa a nagy raktárnak, amit vendéglátásnak hívnak? Ők ezen a területen belül is egyedi irányvonalat képviselnek, mint ahogyan a címben is megjelent: nincs lehetetlen.

Te, mint Gazdag Tamás, hogyan keveredtél ebbe a szakmába?
Nagyon messziről indult ez a történet, nagyjából 1995-ben került képbe nálam a vendéglátás. Talán én voltam az egyik azon tizenévesek közül, aki azért ment vendéglátó iskolába, mert tényleg érdekelte. Miután elvégeztem a Dobos Vendéglátóipari Szakközépiskolát, egészen ikonikus helyeken volt szerencsém dolgozni, amivel a 90-es évek végén egész jól lehetett keresni. A Café Miró, az Angelika Kávéház, a Golf Box Pub elég trendi helyek voltak régen. Aztán a Replay Café-ban töltöttem másfél-két évet, és ez szakmai szinten jó ajánlólevél volt, egészen konyhafőnöki pozícióig jutottam el a szakmában. Aztán kisebb vargabetűk után egy egészen más területet kezdtem el tanulni, és csinálni: ez a kommunikáció volt. A TV2-nél dolgoztam gyakornokként, és egy véletlen folytán elkerültem Budaihoz, a Matteo-ba. Tulajdonképpen két évet dolgoztam ott, egészen a zárásig, és rengeteg dolgot megtapasztaltam – szakmailag, emberileg és főleg rendezvények megalkotásában szereztem elég nagy rutint. Sokat köszönhetek Götz Zsoltnak, aki most a Burger Market-et viszi a Király utcában. Ez után elég nagy tapasztalattal rendelkeztem, és megnyertem egy első osztályú étterem séf pozícióját. Közben én foglalkoztam a kereskedelemmel is, és ott elég nagy ismeretségi körre tettem szert. Egyszer csak az egyik partnerem megkért, hogy segítsek neki egy rendezvényt lebonyolítani, hiszen nagyjából ismerte az előéletemet.

Innen indult el a Home Catering?
Tulajdonképpen igen, mert ez a rendezvény annyira jól sikerült, hogy végül is ő dobta fel azt az ötletet, hogy miért nem foglalkozom ezzel. Akkor kezdtem gondolkodni rajta, hogy valójában nem nagyon van Magyarországon olyan cég, aki ezzel foglalkozik. Egy darabig érlelődött bennem a dolog és elkezdtem komolyabban utánanézni, úgymond piacot kutatni. És arra jöttem rá, hogy nem hogy a catering-es cégek nem csinálnak ilyet, de még Európában sem találtam hasonlót, egyedül Londonban. Ez után megnéztem a világpiacot is, és igazából csak New York-ban találtam hasonlót. Ez három éve volt.

Most már nagyon kíváncsi vagyok, mi is az, amit a Home Catering tud, és mi az, ami megkülönböztet titeket másoktól?
Igazából egy olyan teljes körű szolgáltatást tudunk nyújtani, amiben tényleg minden benne van. Tehát amikor azt mondod, hogy egy első osztályú éttermet házhoz tudsz vinni. Egy valamim hiányzott a megvalósításhoz, ami nem más, mint a tőke. Ezért elkezdtem nyitni a világ felé, mert rájöttem, a világ nem nyit Gazdag Tamás irányába. Elkezdtem olyan eseményekre, helyekre járni, ahol megtalálhattam azokat az embereket, cégvezetőket, akik a potenciális piacot jelenthetik a Home Catering-nek. Egy dolgot kellett kiépítenem: a bizalmat. Hiszen nagyon speciális dolgot csinálunk: minket a megrendelők beengednek a saját lakásukba, életterükbe. De ha céges rendezvényt nézek, akkor is fennáll ez, hiszen zökkenőmentes profizmust várnak el. Mindig elmondtam az igazat: azt, hogy mi a múltam, és ezt a tevékenységet most kezdtem el – viszont azt is, hogy amit nyújtunk, az magas minőségű munka. Már az elején is megkértem az árát, mikor még nem volt megrendelésünk – úgymond pimasz voltam, de tudtam, mit tudok, és nem adtam olcsón magam.

A teljes cikk itt található.

Vélemény, hozzászólás?